DOLAR 34,0404 0.17%
EURO 37,6504 -0.12%
ALTIN 2.744,680,61
BITCOIN 19427565,13%
Mersin
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

ZEYTİN’İN GELECEĞİ PLATFORMDA TARTIŞILDI

ABONE OL
8 Şubat 2017 21:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarsus Zeytin Platformu’nun 3. toplantısı Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro,İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus TSO Yönetim Kurulu Üyesi Fikri Bucak, Tarsus Muhtarlar Dernek Başkanı Musatafa Naci Güllü, MENKOBİRLİK Başkanı Ömer Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu,Tarsus Zeytin Platform Üyeleri, Ekotar Kontrol ve sertifikasyon Firması ve Organik Zeytin Üreticilerinin katılımıyla Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ve Meclis Başkanı Tevfik Başarır’ın ev sahipliğinde Borsada  yapıldı.

Başkan Murat Kaya ” Hepimiz bu ülke için çalışıyor,bu ülke için üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz çağrısını yinelerken, “Türkiye’nin güçlenmesinden huzursuz olanlar; ekonomimizi ve iş dünyamızı tehdit eden unsurları silah olarak kullanırken, bizler aklımızı ve sağduyumuzu kullanarak yaşanan krize rağmen ekonomik başarımızın sekteye uğramasına asla izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Yaşanan olumlu gelişmelere rağmen sıkıntılar da bulunduğunun altını çizen Başkan Murat Kaya şöyle devam etti. Döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselmenin firmalarda ve piyasada sıkıntılara neden olduğunu bilmekteyiz.Türkiye ekonomisinin yüzde 80’i iç tüketimden kaynaklanıyor. Böyle bir ortamda iç piyasamızı canlı tutmak daha önemli hale geldi.Bu noktadan yola çıkarak oluşturulan Tarsus Zeytin Platformu ile iç üretimimiz zeytin ve yöremize özgü Tarsus Sarıulak Zeytin çeşidinin tanıtılması, ulusal ve uluslararası pazarda payının yükseltimesi amaçlanmıştır. Marka değeri yaratılarak yöresel üretimi zeytinlerimizin istenilen kalitede üretimi amacıyla organik şartlarda yetiştirilmesi ve pazara sunarken yine organik özellikleri taşıyarak satılabilmesi amacıyla çıktığımız bu birliktelik yolculuğunda en önemli ayağını kurumlar ve üreticilerin işbirliği oluşturmasıydı ve bu önemli kısmı neredeyse tamamlamış durumdayız.

Halen dünya zeytin ağaç varlığının % 90’nı dünyada daha çok akdeniz’de kıyısı olan ispanya, italya, yunanistan, türkiye, tunus, suriye, fas, fransa ve portekiz gibi ülkelerde yer almakta ve yaklaşık 10 milyon hektar alanda 17 milyon ton zeytin üretimi yapılmaktadır.Türkiye’nin 81 ilinin 41’inde, 843 ilçenin 270’inde zeytin üretimi yapılmaktadır.Dünyada olduğu gibi türkiye’de de üretilen dane zeytinin yaklaşık %73’ü yağlık olarak işlenmektedir.Tarsus’ta 40 bin dönümde 1 milyon 628 bin ağaçta yaklaşık 60 bin ton zeytin üretimi gerçekleşmekte ve 45 bin ton zeytinimiz yağlık olarak değerlendirilmektedir.

Tarsus’a MARKA değer yaratacağına inandığımız Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin tavsiye listesinde yer alan Doğu Akdenize özgü ve orjini Tarsus olan Sarıulak Zeytin çeşidi için platformumuz aracılığı ile yürüttüğümüz coğrafi işaretleme için bütün gayretimizle çalışmaktayız. Yapılan çalışmalarda Tarsus Sarıulak Zeytin ağacının sayısı, kapama bahçe tesisindeki ağaç sayıları, üretim metodu, üretim miktarı, ambalajlama ve satışı, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri,bilimsel çalışmaların derlenmesi, bugüne kadar zeytinimizin marka değeri ile ilgili çıkan gazete küpürleri derlenmiş , işaretleme ile ilgili gerekli komisyonlar oluşturulmuş, denetleme ile ilgili kararlar alınmıştır.

Gelinen noktada Tarsus Zeytin Platformu altında hazırlıklarını tamamladığımız bütün bu çalışmalarımızı daha net ifade edebilmek amacıyla, Tarsus Zeytin Platformu logo çalışmalarını da tamamlamış bulunmaktayız. Organik zeytin üretiminden elde edilen organik zeytinyağlarımızın pazarlanması amacıyla, tüketici ile buluşmasında görselliğinde önemini vurgulamak için logo çalışmalarımızı sizlerle paylaşacağız.

Tüm amacımız başta orjini Tarsus olan yöremize özgü Tarsus Sarıulak zeytin çeşidimizi ve Tarsus’ta üretilen zeytin ve zeytinyağını dünyada rekabetçi ortama getirip, dünya markası yapmak istiyoruz. İç ve Dış Pazar kanallarını genişletmek, mevcut pazarlardaki konumumuzu güçlendirmek, markalı ihracatı arttırmak, üretici ve tüketiciyi bilinçlendirmek ve tüketimin artışını sağlamak istiyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.