Binlerce yıllık geçmişiyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Karaman’ın Ermenek ilçesinde devam eden kazı çalışmaları ile tarihin izleri gün yüzüne çıkarılıyor. Gökçeseki ören yerinde devam eden kazılarda antik dönem seramik çöplüğü ortaya çıkarıldı. Burada çok sayıda tüm ve kırık durumda seramik, cam malzeme parçalarının yanında, 9 adet kireç taşından imparator ve senatörlere ait büst bulundu.
Kazılara başkanlık yapan kişi ise Eski Tarsus Kültür Merkezi Müdür Vekilliğinde bulunan Arkelog Abdulbari Yıldız, Abdulbari Yıldız şimdi ise Karaman Müze Müdürü olarak görev yapmakta.
Karaman Müze Müdürü ve kazı başkanı Abdülbari Yıldız, ilçe merkezinin yanı sıra, Yukarıçağlar ve Gökçeseki’deki kazıların devam ettiğini, 3 yerinde nekropol alanı olduğunu söyledi.
Yukarıçağlar’daki “Sibide” antik kentinde yamaç boyunca teras halinde sıralı, kayaya oyulmuş çok sayıda oda mezar, arkosollü kaya mezarları ile bölgeye özgü lahit kapakları bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti: “Kaya mezarlarının bazılarında kabaca işlenmiş figürler görülüyor. Milattan sonra 3. yüzyıla tarihlendirilen bir mermer lahit gün yüzüne çıkarıldı. Antik dönemde tahrip edilen lahdin ön yüzünde kitabelik, iki yanında bitkisel bezemeli çelenk yer almakta. Bu önemli bir buluntu. Buna benzer başka lahitler bulmayı umuyoruz.”
Yıldız, Gökçeseki ören yerindeki kazılarda heyecan verici bulgulara ulaştıklarını belirterek, şöyle dedi: “Çalışmalarda 3 basamaklı platform üzerinde 8 adet Roma dönemine ait mermer lahit gün yüzüne çıkarıldı. Alanın güney kesiminde bir antik dönem seramik çöplüğü ortaya çıkarıldı. Burada çok sayıda tüm ve kırık durumda seramik, cam malzeme parçalarının yanında, 9 adet kireç taşından imparator ve senatörlere ait büst bulundu. Burasının, önemli günlerde mezar ziyaretlerinde getirilen hediyelerin toplandığı bir yer olduğunu düşünüyoruz. Kazılarda bu tür antik dönem çöplüklere rastlamak mümkün. Ama bu kadar bol malzeme veren bir çöplüğe rastlamak zor.” Yıldız, çalışmalarının ilerleyen dönemlerinde platformun devam eden uzantısında başka lahitlerin de ortaya çıkarılmasını beklediklerini kaydetti.
Gazetemizin ulaştığı ve buna benzer eserlerin Tarsus’ta olup olmadığı bilgisini aldığı Abdulbari Yıldız ”Mersin ve Tarsus tarih konusunda çok zengin bir yapıya sahip. Orada da bir çok tarihi bulgunun araştırmalar soncuu ortaya çıkacağını düşünüyorum. Orada çalışma yapan Bakanlık arkeloglarımız ve müdürlüklerimiz üzerine düşeni en layıkıyla yapmakta ve yerin altında bulunan tarihi gün yüzüne çıkarmaya hassasiyet göstermektedir”dedi.
TARSUS GÜNDEM GAZETESİ
BÖLGESEL
4 gün önceBÖLGESEL
11 gün önceGENEL
11 gün önceBÖLGESEL
12 gün önceBÖLGESEL
12 gün önceBÖLGESEL
13 gün önceBÖLGESEL
13 gün önce