Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) arasında, kırsal kalkınma projelerinin ücretsiz hazırlanmasına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
Tarsus Ziraat Odası Başkanlığı IPARD’a başvuru yapmak isteyen çiftçilerin, projelerinin, oda bünyesindeki tarım danışmanı tarafından ücretsiz olarak hazırlanacağını açıkladı.
Tarsus Gündem Gazetesinin edindiği bilgilere göre; Tarsus Ziraat Odası Genel Sekreteri Yasemin İşciman ve Tarım Danışmanı Ömer Anaçkaya’nın Ankara’da yapılan eğitimlere katıldıkları öğrenildi. 7 gün süren eğitim sonrasında, daha önceleri ücretli olan Kırsal Kalkınma Projeleri, bundan sonra Tarsus Ziraat Odasında ücretsiz hazırlanabilecek.
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer “Çiftçilerimizi bilgilendirmek ve onlara hizmet ağını genişletmek için Genel Sekreterimiz ve Tarım danışmanımız Ankara’da 7 gün süren eğitim katıldılar. Proje döngüsü ve IPARD projeleri hazırlama eğitimi alan danışmanlarımız, bizlere sadece proje hazırlamada katkı sağlamayacaklar. Çiftçilerimizden, proje hazırlama ve uygulama aşamasında yaşanan sıkıntıları bizlere aktaracaklar; bu programların uygulama aşamasında da gerekli değişikliklerin yapılmasında önemli katkılar sağlayacaklar. Onlardan aldığımız geri bildirimlerle, gerekli yerlere girişimlerde bulunabileceğiz. Böylece çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntıların aşılması, programın etkin bir şekilde uygulanması, aksayan yönlerin düzeltilmesi imkanı doğacaktır.Bu hizmetleri odamıza ücretsiz yapacaktır”dedi.
IPARD Nedir ?
IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşenidir.
IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.
IPARD desteğinin 2007-2013 dönemini içeren çok yıllı “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında uygulanması gerekmektedir. Bu kapsamda Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilecek destek programları uygulanacaktır.
IPARD Programının Amacı
Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.
IPARD Programının Kapsamı Nedir?
Programın uygulandığı illerde;
1. “Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar” tedbiri kapsamında; süt üreten tarımsal işletmelerin ve et üreten tarımsal işletmelerin desteklenmesi,
2. “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar” tedbiri kapsamında; süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanmasının, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının desteklenmesi,
3. “Üretici Gruplarının kurulmasının desteklenmesi”,
4. “Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” tedbiri kapsamında; çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesinin, yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişiminin, kırsal turizmin gelişiminin ve kültür balıkçılığının gelişiminin desteklenmesi sağlanacaktır.
GENEL
8 gün önceBÖLGESEL
12 gün önceBÖLGESEL
12 gün önceBÖLGESEL
13 gün önceBÖLGESEL
14 gün önceBÖLGESEL
14 gün önceBÖLGESEL
14 gün önce