Türkiye’nin ilk bölgesel ve büyüklük bakımından ise ikinci havalimanı olma özelliğine sahip olacak Çukurova Bölgesel Havalimanının inşaatının durduğunu ve zamanında yetişmeyeceğini, dolayısı ile üvey evlat muamelesi gören projenin devlet tarafından artık ciddiye alınmadığını duyurmuş ve haberlerimizde yer vermiştik.
Haberimizi okuduktan sonra basına bilgiler veren , Çukurova Havaalanı Proje Müdürü Ozan Güzel, yaptığı açıklamada, ihalesi 15 Aralık 2011’de, yer teslimi ise15 Mart 2013 tarihinde yapılan havalimanının temelinin 28 Mayıs 2013 tarihinde atıldığını belirtti.
Güzel, inşaat çalışmalarında yavaşlama olduğunu belirterek, bunun inşaat çalışmalarının zamanında bitirilmeyeceği anlamına gelmediğini vurguladı ve “Kredi konusu bayramdan hemen sonra çözülecek. Şu anda kredi sürecini tamamlamak üzereyiz. Bizim önceki hedefimiz Çukurova havalimanını 2015 yılının Haziran ayında bitirmekti. Ancak bilindiği gibi sözleşmeye göre havalimanının bitim süresi 2016 yılı Mart ayıdır. Bizim hesaplarımıza göre Çukurova havalimanını 2015 yılının sonunda bitirmek olacaktır” dedi.
Havalimanının 60 ve 45 metre genişliğinde, her biri 3 bin 500 metre uzunluğunda iki pisti olacağını belirten Güzel, içerisinde iç hatlar ve dış hatların olduğu VIP, CIP salonlarının bulunduğu, otoparkı olan bir terminal binasına sahip olacağını ifade ederek şunları kaydetti:
“Terminal binasının oturum alanı 150 bin metrekaredir. Terminal binasının içerisinde aynı zamanda 124 odadan oluşan bir otel bulunmaktadır. Proje kapsamında havaalanı içinde serbest bölge oluşturulacak ve bu bölge 600 dönüm alana inşa edilecektir. Serbest bölge, Adana ve Mersin’de ticari faaliyette bulunan firmalara önemli katkı sağlayacak, tarım ve sanayide önemli noktada olan yöreden yurtdışına ihraç edilecek veya buraya ithal edilecek ürünlerin dolaşımını da hızlandıracak. Adana ile Mersin arasındaki D-400 karayoluna havalimanından direkt bağlantı sağlanacak. Karayolu ile birlikte gelecek demiryolu hattı da projenin kapsamı içerisindedir. Böylece Adana’dan veya Mersin’den çıkan yolcular rahatlıkla havalimanına ulaşabilecek. Bunun yanı sıra demiryolu ile terminal binasının içine inerek uçaklarına geçebilecekler. Bu çok önemli bir avantaj. Proje, bu avantajıyla hava, kara ve demiryollarının birleştiği önemli bir proje haline dönüşmüştür.”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan iki havaalanından biri olarak planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı, ilk aşamada yıllık 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havalimanının kapasitesinin daha sonra 30 milyona çıkarılmasının hedeflendiği ifade edildi.
BÖLGESEL
3 gün önceBÖLGESEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceBÖLGESEL
11 gün önceBÖLGESEL
11 gün önceBÖLGESEL
12 gün önceBÖLGESEL
12 gün önce