Kamu oyundan gelen bazı şikayetlerde Özel Bahşiş Belediyesi sınırlarında yer alan Ekmek Fırınının hiç bir ruhsatının olmadığı ve sağlıksız koşullarda ekmek çıkarıldığı belirtildi. Ve söylenen iddialara göre Bahşiş Belediye Başkanının bu iş yerine müsahamma gösterdiği yönünde…
Gelen şikayetler üzerine Belde Belediye Başkanlığı’na soruyoruz ?
1- YETKİLERİNİZ ÇERÇEVESİNDE RUHSAT KONTROLÜ YAPTINIZ MI ?
2- HİJYENİK ORTAMLAR DENETLENİYOR MU ?
3- SAĞLIK BAKANLIĞINDAN YETERLİLİK BELGESİ VAR MI ?
4- GIDA ÜRETİM İZİN BELGESİ VAR MI ?
5- İLÇE TARIM DENETİMİNE TABİ TUTULDU MU ?
BİZLERDE YETKİLERDEN GELECEK AÇIKLAMAYI BEKLİYOR, KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNUYORUZ.
PEKİ 3572 SAYILI KANUN NE DİYOR ?
Ruhsatı olup da, gayri sıhhi müesseseler sınıflamasında veya tesiste yapılan bir değişiklik sonucunda alt sınıf kapsamına girmiş tesislerin yeniden ruhsat alması zorunluluğu yoktur. Ancak, gayrı sıhhi müessese sınıflamasında yapılan bir değişiklik neticesinde üst sınıfına girmiş tesislerin, belirlenen süre içinde yeni sınıfına göre ruhsat alması zorunludur.
Diyet, katkılı ekmek ile unlu mamul çeşitleri, ancak imalathane veya fırın olarak yapı kullanma izin belgesi olan yerlerde imal edilir.
Görüldüğü gibi, 3572 sayılı Kanun kapsamında kalan ikinci ve üçüncü sınıf gayri sıhhi müesseseler de, bu Yönetmeliğin atıfta bulunduğu Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliğine göre ruhsatlandırılacak olup, bunlar için de GSM Yönetmeliği ekindeki; Ek-1, Ek-2, Ek-3 ve Ek-4’deki formlar düzenlenecek, tesisin kurulacağı yer ve çevreye olacak zararlı etkileri bakımından gerekli görülen ilave bilgi ve belgeler istenebilecektir.
III. GIDA MADDESİ ÜRETİMİ YAPILAN İŞYERLERİNE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİ KOŞULLARI NELERDİR?
Gıda maddesi üreten işyeri kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, bu işyerlerini üretime geçirmeden önce Sağlık Bakanlığı’na müracaat ederek işyerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik şartlara göre çalışma izni almak ve Sağlık Bakanlığının düzenleyeceği gıda işyerleri siciline kaydolmak; ayrıca, gıda maddeleri üreten işyerleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın düzenleyeceği gıda siciline kaydolarak sicil numarası almak, imal ettikleri gıda maddelerinin bileşiminde bulunan maddeleri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na da tescil ettirerek izin almak zorundadır.
Yönetmeliğin Ek-1 Listesinde yer alan işyerleri (Dondurulmuş gıda maddesi üreten işyerleri, bisküvi, çikolata, kakaolu ve benzeri ürünleri üreten işyerleri, alkollü içki üreten işyerleri ve diğer sayılanlar) için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ek-2 listesinde yer alan işyerleri (dondurma üreten işyerleri, tuz işleme yerleri, makarna üreten işyerleri, un üreten işyerleri ve sayılan diğer işyerleri) için ise İl Sağlık Müdürlükleri çalışma izni vermeye yetkilidir.
Gerek Ek-1, gerekse Ek-2’de yer alan listeler kapsamında üretim yapan işyerleri için çalışma izni vermeye genel olarak Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkili olup, bu Genel Müdürlük gerektiğinde Ek-1 ve Ek-2’de yer alan işyerleri arasında çalışma izni verme konusunda yetki değişikliği de yapabilir.
Bu listelerde yer almayan gıda maddesi üretimi yapacak işyerleri, çalışma izni belgesi almak için İl Sağlık Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Bu işyerlerinin hangi gruba gireceği hususu, İl Sağlık Müdürlüklerinin görüşü üzerine Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce belirlenir.
GIDA MADDESİ ÜRETİMİ YAPILAN İŞYERLERİNE ÇALIŞMA İZNİ VERİLİRKEN ARANACAK BELGELER NELERDİR?
Gıda maddesi üretimi yapacak işyeri için çalışma izni almak isteyenler:
Dilekçe,
Noter onaylı sorumlu müdür sözleşmesi ve diploma örneği,
İş akış şeması ve kullanılan malzeme, alet ve ekipman hakkında bilgi,
Personel sayısı ve niteliği hakkında bilgi,
Faaliyet konusu ve ürün/ürünlerin gruplandırılması,
Kapasite raporu,
Noter onaylı Gayrı Sıhhi Müessese ruhsatı fotokopisi,
ile işyerinin özelliğine göre izni verecek olan makama başvururlar.
Başvuru dosyasının eksiksiz olarak kabul edilmesi tarihinden itibaren bir ay içinde işyeri, yetkili makam tarafından denetlenerek, Yönetmelik’te belirlenen şartlara uygun bulunduğu takdirde çalışma izin belgesi düzenlenir, işyeri sicil numarası verilir ve sicil kaydı yapılır.
Çalışma izin belgesi, üzerinde yazılı gerçek veya tüzel kişi, adres ve yapılan iş için geçerli olup, bunlardan herhangi birinin değişmesi halinde izin belgesi geçerliliğini kaybeder. Bu durumlarda değişlik olması halinde, değişikliğe dair bilgi, belge ve çalışma izni belgesinin aslı, bir dilekçeye eklenerek bir ay içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvurulmalıdır.
Çalışma izin belgesinin kaybolması veya okunamayacak şekilde tahrip olması durumunda ise, gazete ilanı ya da tahrip olmuş belgenin aslı bir dilekçeye eklenerek yine İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurulur.
Çalışma izni alıp da 6 ay içinde faaliyete geçmeyen işyerlerinin çalışma izni iptal edilir.
Kamu oyundan gelen bazı şikayetlerde Özel Bahşiş Belediyesi sınırlarında yer alan Ekmek Fırınının hiç bir ruhsatının olmadığı ve sağlıksız koşullarda ekmek çıkarıldığı belirtildi. Ve söylenen iddialara göre Bahşiş Belediye Başkanının bu iş yerine müsahamma gösterdiği yönünde… Gelen şikayetler üzerine Belde Belediye Başkanlığı’na soruyoruz ? 1- YETKİLERİNİZ ÇERÇEVESİNDE RUHSAT KONTROLÜ YAPTINIZ MI ? 2- HİJYENİK ORTAMLAR […]