Tarsus Ticaret Borsası 2017 Yılı Bölgesel Ürün Raporunu tamamladı.
Rapor ile ilgili açıklamada bulunan Borsa Başkanı Murat Kaya ” Türkiye’de tarımda çalışan başına 9850 dolar düşmektedir.Bu yüzden sadece Sanayi’de 4.0 tek başına yeterli olmayacak, acilen Tarımda da 4.0 için çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Türkiye’nin gelirinin yüzde 8’i tarımdan, iş gücümüzün yüzde 20’si de tarımdan. Büyük bir fark bu. Rekabet olmayınca , rehavet oluyor. Ülke olarak kalkınmak için hep sanayileşmeye baktık ve tarımı gözden kaçırdık.Tarıma dayalı sanayide rekabete endeksli sektör yaratmamız gerekiyor. Aslında Tarsus olarak biz bu şamaya Tarsus Gıda OSB ile başladık.Bu çok önemli bir konu. Eğer Tarsus tek başına İl’inin tarımsal üretim potansiyelini yükseltmeye devam edecekse Tarsuslu üreticilerimizde bu gelişime destek vermek zorundadır. Tarımda modern yöntemleri kullanarak verimi artırmamız şart ” dedi.
Başkan Kaya, “Tarsus Ticaret Borsası olarak hazırladığımız 2017 Yılı Bölgesel Ürün Raporumuzu tamamladık.Çukurova Bölgesinde üretimi yapılan Dört ürünün Bölgemizdeki Beş Borsada gerçekleşen satış verileri değerlendirdiğimiz raporumuzda, takibi yapılan 4 ürünün 5 borsada 2017 yılı miktarsal ve fiyatsal performanslarını inceledik,ifadelerini kullandı.
KAYA, ÇALIŞMALARI ÖZETLEDİ
Kaya; Tarsus sınırları içerisinde üretim katma değeri yüksek olan Mısır, Soya Fasulyesi, Buğday, Ayçiçeği ve Kütlü Pamuk bitkisel ürünlerinin dekar bazında ekiliş miktarı, rekoltesi, dekara maliyeti, gayri safi üretim değeri, safi üretim değeri, fark ödeme destekleri üzerine yapılan çalışmamızda bu raporda yer almaktadır, dedi.
Tarsus’ta Mısır, Soya Fasulyesi, Buğday, Ayçiçeği ve Kütlü Pamuk bitkisel ürünlerinden 632 Bin dekar toplam ekili alanda 497 bin 681 kilogram üretim gerçekleştirildiğini dile getiren Borsa başkanı Kaya ”Bu ürünlerin üretim girdi maliyetleri toplamı 181 milyon 530 bin TL’sı değerinde olup, toplam satış değerleri ise yaklaşık 428,5 milyon TL’sı ile 492 milyon TL’sı arasında gerçekleşmiştir. Bu ürünlerin fark ödeme desteği ise 54 milyon TL’ sına yaklaşmaktadır. Tarsus sadece bu 5 ürünle İl’nin tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden tarımdan elde ettiği üretim miktarı değerinin % 52 ‘sini Ülke ekonomisine kazandırmaktadır.”dedi.
BÖLGESEL
1 gün önceBÖLGESEL
5 gün önceBÖLGESEL
9 gün önceBÖLGESEL
11 gün önceBÖLGESEL
12 gün önceBÖLGESEL
12 gün önceBÖLGESEL
15 gün önce