TARSUS GÜNDEM

KAYIP KAÇAK’TA EMSAL KARAR…

KAYIP KAÇAK’TA EMSAL KARAR…
214 views
30 Mart 2016 - 16:08

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin elektrik faturasında kayıp Kaçak dahil 5 kalemde haksız tahsilat yapıldığına ilişkin kararı tüketicileri harekete geçirdi. Vatandaşlar, Yargıtay’ın emsal kararını isteyip dava açacaklarını belirtti. Bu kapsamda faturadaki haksız bedelin rakamı da belli oldu.

ORTALAMA 120 LİRA

Türkiye’de 34 milyon civarında mesken ve ticari abone bulunuyor. Bu abonelere ortalama 120 liralık fatura geldiği düşünüldüğünde 10 yıl geriye dönük olarak dava açılması durumunda toplam rakamın 40,8 milyar lirayı bulacağı belirtiliyor. Tüketicinin kaybı ise her faturada yaklaşık yüzde 21’e denk geliyor. Buna göre haksız tahsil edilen bedel 8,5 milyar liraya ulaşıyor.

TEDAŞ’I ETKİLEYECEK

Yargı kaynakları, elektrik şirketlerinin özelleştirildiği tarihten önceki haksız tahsil edilen faturalardan ise TEDAŞ’ın sorumlu olduğunu belirtti. Özelleştirmeden önceki alacaklarla ilgili iade kararı verilirse, dağıtım şirketinin bunu TEDAŞ’a rücu edeceği belirtildi.

5 KALEMDE HAKSIZ TAHSİLAT

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Bursa’da Uludağ Elektrik’in abonesi M.G. isimli bir vatandaşın açtığı davada emsal bir karar aldı. Daire, elektrik faturasındaki kayıp kaçak, sayaç okuma, dağıtım, perakende satış hizmet ve iletim sistemi kullanım bedeli adı altında alınan paranın iadesine karar veren Bursa 1. Tüketici Mahkemesi’nin kararını onamıştı. İlgili kararda 584 liralık faturanın 257,44 lirasının haksız tahsil edildiği vurgulanmıştı.

sınem haaber

 

GÖRÜŞLERİNİ ALDIĞIMIZ GENÇ AVUKATTAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA?

 

Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti, adalet düşünceleri ve hakkaniyet ile bağdaşmadığını ifade eden Mersin Barosu avukatlarından Sultan Sinem Kezer ‘’ Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun bu yöndeki kararları ile, elektrik faturalarındaki bir takım bedellerin haksız şart olarak değerlendirildiği, abonelik sözleşmesine  ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a aykırılık teşkil ettiği açıkça görülmektedir. Fakat ne yazık ki, söz konusu Yargıtay Kararlarına istinaden vatandaşın elektrik dağıtım şirketlerine müracaatları sonuçsuz kalmış, 10 yıl geriye dönük döküm verme zorunluluğu olan dağıtım şirketleri fahiş meblağlar talep etmek suretiyle vatandaşı yıldırmışlardır. Hukuki yolların tükenmediğini bilmekte fayda var.Bu suretle yorulmadan mücadele edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.’’ Şeklinde ifadeler kullandı.

 

 

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.