Ak Parti, CHP ve MHP’nin, Mart 2014 yerel seçiminde birçok yerde başa baş mücadele verdiği Akdeniz bölgesinde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Radikal bir değişim yaşanmadı.
Ancak Akdeniz bölgesinin sürprizi Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş oylarını yüzde 2.9’dan yüzde 5.38’e çıkararak ikiye katladı. CHP ve MHP ise büyükşehir belediyelerine sahip olduğu Adana, Hatay, Mersin ve Tarsus gibi yerlerde seçmeni İhsanoğlu’na yönlendirerek Akp’ye karşı birlik içinde güçlerini korudu. İki parti, bölge genelinde yüzde 3’lük bir gerilemeyi ise engelleyemedi. Kesin olan sonuçlara göre CHP ve MHP’den kayan oyların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Demirtaş’a yöneldiğini ortaya koydu. Ak Parti, 2011 milletvekili seçiminde yüzde 45.9, Mart 2014 yerel seçiminde ise yüzde 39.5 oranında aldığı Akdeniz oylarını, yüzde 47.3’e yükseltti.
Akdeniz bölgesinde 2011’deki seçime katılma oranı yüzde 87.4 olarak gerçekleşti. Bu oran 2014 yerel seçimlerinde ise 89’a ulaştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise seçime katılma oranı ise yüzde 72 dolayında şekillendi. 2014 yerel seçiminde 5 milyon 939 bin 226 seçmen sandığa giderken Cumhurbaşkanlığı seçimi için 5 milyon 116 bin 21 seçmen oy kullandı. 823 bin 205 seçmen sandığa gitmedi. Böylece Türkiye genelinde olduğu gibi Akdeniz bölgesinde de seçmen sandığa gitmedi. Katılım oranının Türkiye genelinin de altında olması sahillerde tatil yapan vatandaşların gittikleri yerde oy kullanmak için girişimde bulunmadığını da ortaya koydu. Özellikle MHP seçmeninin yoğunlukla yaşadığı Toroslarda, hasat ve yayla dönemi nedeniyle vatandaşların oy kullanmak için şehir merkezlerine inmedikleri değerlendirmeleri de yapıldı.
Akdeniz Bölgesi’ndeki illerde Ak Parti’nin 2011’de aldığı oy oranının ortalaması Erdoğan’ı destekleme oranı ortalama yüzde 45.9 olarak şekillenirken, 2014 yerel seçimlerinde bu oran 39.5 şeklinde hesaplandı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise kesin olmayan verilere göre oy oranı ortalama yüzde 47.3’e yükseldi.
Yine CHP ve MHP ana ekseninde İhsanoğlu’na destek veren muhalefet partilerinin 2011 milletvekili genel seçiminde aldıkları oy oranı ortalama yüzde 48.8 olarak şekillendi. 2014’teki yerel seçimde İhsanoğlu’nu destekleyenlerin oy oranı ortalama yüzde 55.7 olarak ortaya çıktı. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk verilere göre CHP ve MHP ittifakının oyları yüzde 45.4’te kaldı. Böylece Akdeniz Bölgesi’nde CHP ve MHP seçmeni partilerinin ana çizgisinde kalırken, küçük oranlarda da olsa bir bölüm seçmen Ak Parti’ye yöneldi.
Demirtaş’ı aday gösteren HDP, BDP adıyla girdiği 2011’de 2.8 oranında oy almıştı. 2014 yerel seçimlerindeki ortalama oran ise 2.9 olarak gerçekleşti. Demirtaş, Akdeniz bölgesinde Türkiye genelinde olduğu gibi sürpriz bir atılım gerçekleştirdi. Demirtaş, Akdeniz Bölgesi’nde oylarını yüzde 5.38’ye çıkardı. Böylece oylarını ikiye katlamış oldu. Demirtaş’ın, HDP oylarının yanı sıra başta CH P olmak üzere diğer partilerden de oy aldığı ortaya çıktı. Demirtaş’a yönelen oyların, Akdeniz bölgesinde diğer partilere kayan merkezdeki Kürt oyları ve sempati oyları olduğu yorumu yapıldı.
Ak Parti, CHP ve MHP’nin başa baş mücadele verdiği iller arasında olan ancak Mart 2014 yerel seçiminde büyükşehir belediyesini MHP’nin aldığı Mersin’de dengeler değişmedi. Erdoğan, yüzde 32 olan oyunu yine yüzde 31.56 olarak korurken, CHP ve MHP ittifakının sahip olduğu yüzde 56.94’lük oy oranı yüzde 53.84 şeklinde gerçekleşti. Mersin’de Demirtaş’ın atak yaptığı görüldü. Yüzde 9.50 oyu bulunan Demirtaş, oyunu yüzde 13.24’e çıkardı.
Tarsus’ta ise yaklaşık 50.000 seçmen sandığa gitmeyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sandıklarına ülke genelinde destek vermiş oldu. Buna göre Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 96.308 oy ile %57’4 lük oranı yakalarken, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ise , 2014 Yerel seçimlerinde Belediye başkan adayının aldığı 38.328 oyu geliştirdi ve 48.675 oy ile yüzdesine ulaştı ve yüzdesini %29.02’lere taşıdı. Bir diğer aday olan Selahattin Demirtaş ise 2014 yerel seçimlerdeki oy oranına ciddi bir katkı sağlayarak 19.814 olan Tarsus oylarını 22.757’e yükselterek ciddi bir yükseliş sağladı. HDP’nin adayı olarak göze batan Demirtaş’ın oylarındaki artış CHP’de bazı kesimlerin tepki oyu olarak ta anılmasına sebep oldu.
Bu sonuçların ardından CHP ve MHP genel merkezlerinin alacağı kararların ne olacağı konuşulurken, Yerel seçimlerin ardından 4 ay içinde 2.kez hezimete uğrayan CHP’de taşların nasıl yer değiştireceği ise merak konusu oldu.
TARSUS GÜNDEM GAZETESİ.