300 – 400 TL bonus karşılığı emeklilik maaşlarını kendi bankalarına aktaran veya emeklilik maaşı hesabını yeni açan müşterilerine bankanın kredi kartını alma ve kredili mevduat hesabı (KMH) açma şartı uygulatan bazı bankalar dikkatli olmayan emeklilerden her ay farklı rakamlarda kazançlar elde ediyor.
HABER:CİHAN KEZER-GUNDEM
EMEKLİYE ARADA İMZALATIYORLAR
Maaşını bir bankadan diğerine taşıyan veya doğrudan bir bankadan emeklilik maaşı alan emeklilere anlaşma sırasında sayısız belge imzalatılıyor. Bunlar arasında emekliye maaş işlemlerini banka ATM’lerinden gerçekleştirmesi için bankanın kartı bunun yanı sıra kredi kartı ve kredili mevduat hesabı sözleşmesi imzalatılıyor.
MÜŞTERİ İZNİNE BAĞLIYDI
Daha önce bankaların uygunsuz uygulamaları ve yüksek faiz kesintileri yüzünden sayısız insanın önemli problemler yaşadığı kredili mevduat hesabını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), hesabın açılmasını müşterinin iznine bağlamıştı.
ATTIKLARI İMZANIN FARKINDA DEĞİLLER
Ancak çoğu emekli bu hesabın ne ifade ettiğini ve imzaladığı banka evrakları arasında bu iznin bulunduğunun farkında bile değil.
EMEKİYE RESMEN TUZAK
Bir emeklinin kendi hesabından emeklilik maaşı dışında çektiği paradan bankaya hak etmediği bir faiz ödemek zorunda olduğunu tespit eden bir okurun ilettiği belge bankaların yeni emekli maaşı tuzağını açığa çıkarıyor.
NASIL OLUYOR?
Emeklilik maaş hesabına 707.91 TL yatan emekli bir bayan, hesaptan 1.500.00 TL çekince doğrudan 491.64 TL eksiye bakiyeye düşüyor.
Emeklinin farkında olmadan açılmasına onay verdiği kredili mevduat hesabı hemen devreye girince emekli ay sonunda bankaya 25 lira faiz ödemek zorunda kalıyor.
FARK EDENE YATIRIYORLAR
Ancak bu hesapta emeklinin bir yakını olayı fark ettiği için eksi bakiye, hesaba 510.00 TL yatırılarak kapatılıyor. Böylece bankanın haksız uygulamasının önüne geçiliyor. Eksi bakiyenin kapatılması ve kredili mevduattan para kullanıldığı için faiz ödemesinin önüne geçilmesine karşın emekli bayan ay sonunda gelecek hesap ekstresinden bankaya bir günlük faiz ödemek zorunda kalacak.
GİZLİ KESİNTİDE YAŞANMIŞTI
Bankaların kredili mevduat üzerinden müşteriden kazanç elde etme girişimleri daha önce de yaşanmıştı. Merkez Bankası (MB), kredili mevduat hesabından çekilen paranın faizini sınırladıktan sonra sektördeki bazı bankalar, kredili mevduat hesabından para çeken müşterilerinden ‘Bankacılık Hizmet Geliri’ (BHG) adı altında para kesmişlerdi.
YÜZDE 5’E VARAN FAİZ
Müşterilerine maaşlarının belli oranlarında (tek hesap, avans hesap, kurtarıcı hesap…) hazır kredi kullandıran bankalar, yüzde 5’lere varan oranlarda faiz alıyorlardı.
BHG’yi ekstrelerinde fark eden müşteriler itiraz edip paralarını geri alabiliyorlardı. 800 liralık kredili mevduattan 700 lira kullanıldığında 35 lira faiz kesintisinin yanı sıra bu rakama yakın BHG kesiyorlardı.
BÖLGESEL
3 gün önceBÖLGESEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceBÖLGESEL
11 gün önceBÖLGESEL
11 gün önceBÖLGESEL
12 gün önceBÖLGESEL
12 gün önce